Dutch Green Building Council (DGBC) is een onafhankelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving te verduurzamen en toekomstbestendig te maken. Hiermee speelt DGBC een belangrijke rol in de transitie naar een groene economie waarin het prettig en gezond werken, wonen en leven is. Sinds 2024 is DGBC lid bij het OFL.
Jan Kadijk is manager Kennis & Innovatie bij DGBC. Hij is verantwoordelijk voor het inhoudelijk vormgeven van nieuwe thema’s bij DGBC, zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en waterzuinig bouwen. Sinds een aantal jaar staat klimaatadaptatie hoog in het vaandel bij DGBC.
Wat vindt DGBC het allerbelangrijkste dat ze wil neerzetten voor de fysieke leefomgeving in de komende tien jaar?
Een klimaatbestendige gebouwde omgeving. Dat gaat voor een deel over gebouwen voorbereiden op het veranderende klimaat; onze huizen zijn bijvoorbeeld onvoldoende bestand tegen hitte- en wateroverlast. Maar het gaat ook over het verkleinen van de CO₂-uitstoot binnen die gebouwde omgeving. We weten dat 40% van de wereldwijde CO₂-uitstoot ontstaat door gebouwen, zowel door het gebruik als het bouwen ervan. Door andere bouwmaterialen te gebruiken (denk aan hergebruikte of hergroeibare materialen), energiezuinigere gebouwen neer te zetten en te sturen op verkleining van de CO₂-impact van de gebouwde omgeving, willen we dit percentage fors omlaag krijgen. Het liefst morgen nog naar 0%. Maar helaas zijn we daar de komende tien jaar nog wel zoet mee.
Bekijk de website van Dutch Green Building Council.
Heeft DGBC ooit een eigen belang opzij moeten zetten voor het collectieve belang?
Er zijn natuurlijk heel veel maatschappelijke actoren die iets willen van de gebouwde omgeving. De gebouwde omgeving biedt ruimte aan functies en activiteiten in de samenleving als een jas die wél moet passen. Dus het is begrijpelijk dat iedereen iets anders wil van die jas en dat die jas voortdurend wordt aangepast. Wij bij DGBC hameren op de duurzaamheid van de gebouwde omgeving, terwijl een minister van VRO misschien nu even de nadruk wil leggen op bouwen, bouwen, bouwen.
Daarom denken we ook constructief mee over instrumenten en strategieën die helpen om de woningopgave het hoofd te bieden. Zo kun je de spelregels in de samenleving aanpassen; denk aan de kostendelersnorm, herbestemming, tijdelijk gebruik, woningsplitsing of onderverhuur. Je kunt extra woonruimte organiseren zonder dat er gebouwd hoeft te worden. We denken dus altijd constructief mee en betrekken daarbij ook de circa 400 partners die zich aan DGBC hebben verbonden.
We vergroenen de bouw- en vastgoedsector, maar maken ook als organisatie natuurlijk groene keuzes. Dus bij ons geen leaseauto’s, maar fiets en OV. Geen vlees op onze events en soms zit je een dag langer in de trein onderweg naar een conferentie in bijvoorbeeld Kopenhagen. Dat voelt overigens niet als een offer maar als een groene keuze.
Wat vormt op dit moment de grootste kans voor een goede samenwerking op jouw gebied van expertise?
Ik zit persoonlijk sterk op de vraag wat het veranderende klimaat betekent voor de gebouwde omgeving. Piekbuien, hittestress, funderingsproblemen. Daar is heel veel samenwerking nodig, omdat deze problemen een omvang hebben die je niet op gebouwniveau meer kunt oplossen. Zie het onder water gelopen ziekenhuis in Doetinchem, voor de derde keer dit jaar. We maken duidelijk hoe je voor jouw gebouw de klimaatrisico’s kunt inschatten. Als je weet wat het probleem is, kun je een plan maken om het op te lossen. Daar komt vervolgens het samenwerken bij kijken: gemeente, gebouweigenaar, gebouwbeheerder, huurder en bewoner. Het vormgeven van die processen, daar zit een hele grote uitdaging in. Om gezamenlijk de stad klaar te maken voor het veranderend klimaat.
Wat is voor DGBC de meerwaarde van het OFL?
Het OFL is een plek waar je goed kunt aanvoelen hoe andere partijen in dezelfde vraagstukken staan. Wat motiveert hen, waar maken ze zich zorgen over, hoe kijken zij naar de huidige problematiek? Ik denk dat het OFL een mooie plek is om al die geluiden samen te brengen en te kijken wat ze betekenen voor beleid.
Voor DGBC is het ook een manier om onze antennes uit te steken en te horen waar elders in de samenleving naar gekeken wordt en of daar misschien aanknopingspunten zijn. Kortom: een zoekplaats voor samenwerking.
Maak kennis met is een ledenrubriek van het OFL waarin we elke maand kennismaken met twee OFL-leden. Dit doen we met een viertal leuke vragen die uitnodigen tot diepgang.