Maak kennis met: de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie

06-12-2024
143 keer bekeken

Om de week een OFL-lid aan het woord. Maak kennis met onze leden middels een viertal prikkelende vragen.

Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is een branchevereniging voor duurzame energie in Nederland. De NVDE maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig gebaseerd is op hernieuwbare energie door het bundelen van krachten uit de gehele sector.

Protretfoto Joris Wijnhoven, NVDE
Joris Wijnhoven, NVDE

Deze week aan het woord: Joris Wijnhoven. Jarenlang was Joris actief bij NGO’s en bestuur. Hedendaags is hij strateeg energietransitie bij de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

Wat vindt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie het allerbelangrijkste dat ze wil neerzetten voor de fysieke leefomgeving in de komende tien jaar?

De NVDE wil dat de energietransitie doorgang moet blijven vinden en dat dit in een sneller tempo moet gebeuren. Daar is voldoende ruimte voor nodig. Voorheen werden fossiele brandstoffen: olie, gas en kolen, geïmporteerd uit het buitenland of uit de grond gehaald. Daar merkte je als burger eigenlijk weinig van, totdat Groningen begon te beven. Duurzame energie wordt daarentegen boven de grond gewonnen met zonnepanelen, windmolens en boortorens. Er is enorm veel infrastructuur nodig om die energie op te halen én om het van A naar B te krijgen. Daar merk je veel meer van vergeleken met al die ondergrondse installaties.

Dus als je meent dat je van die fossiele energie af wil, of dat nu is vanwege het klimaat of omdat we niet meer afhankelijk willen zijn van het Oosten, dan moet je ook erkennen dat we in ons eigen land moeten bouwen. Dat is een enorme operatie die heel veel ruimte in zal nemen. Als sector lopen wij al heel lang tegen die ruimtelijke beperkingen aan. We hebben ideeën over hoe we daarmee om kunnen gaan én hoe we die ruimte kunnen delen. Dat is wat de NVDE wil doen in de komende jaren.

Nieuwsgierig naar hoe Nederland de komende decennia kan veranderen door de energietransitie? Lees het op de website van het NVDE.

Heeft de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie ooit een eigen belang opzij moeten zetten voor het collectieve belang?

Dit is bij ons echt de orde van de dag. We staan dagelijks voor de uitdaging om de energietransitie te ondersteunen en op verschillende manieren om te gaan met de beschikbare omgeving. We beschikken over de juiste technieken, maar elk project vraagt afstemming met uiteenlopende belanghebbenden. Als je bijvoorbeeld een windpark wil bouwen, dan weten ontwikkelaars allang dat ze moeten gaan praten met omwonenden: of zij mee willen doen met ontwikkelen, over het aandeel dat ze wellicht krijgen, over hoeveel molens er moeten komen. Daar zie je al dat het belang van een ontwikkelaar altijd in balans moet worden gebracht met zijn omgeving.

Ook binnen onze vereniging hebben we verschillende belangen aan boord. Een zonneparkontwikkelaar wil natuurlijk het liefst zo snel mogelijk op het elektriciteitsnet worden aangesloten, anders kan hij zijn stroom niet kwijt. Daarentegen zal een netwerkbeheerder eerst kijken of hij die stroom op bepaalde plekken wel kwijt kan. Die discussies voeren we intern om tot oplossingen te komen, maar we leggen ze ook voor aan andere belanghebbenden, partijen en gemeenten die geen lid bij ons zijn. Bij sommige projecten ontstaat er daardoor een lang proces vooraf, terwijl de uitvoering van relatief korte duur is. Dat is soms frustrerend, maar we blijven samenwerken met verschillende partijen om die duurzame energietransitie op gang te krijgen.

Wat vormt op dit moment de grootste kans voor een goede samenwerking op jouw gebied van expertise?

Wij zijn een brancheorganisatie die eigenlijk alle technieken en 'de hele keten' aan boord heeft. Dus van het bedrijf dat de palen van windmolens bouwt en het bedrijf dat windmolens neerzet tot de bedrijven die vervolgens de opgewekte stroom weer verkopen. Dat is dan nog maar één techniek: wind. Maar dat hebben we ook bij bijvoorbeeld zonenergie. Wij zien de ene techniek niet als beter dan de ander; we zoeken altijd naar wat voor Nederland als geheel het beste is. En dan ga je vanzelf samenwerken. We hebben bijvoorbeeld ook te maken met gemeenten en provincies die vergunningen moeten afgeven voor alle installaties die wij bouwen. Daar hebben ze vaak ontzettend lang werk aan. Daarom denken we ook met hen mee over hoe we tempo kunnen brengen in die vergunningsverlening.

Wat is voor de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie de meerwaarde van het OFL?

De overheid die klimaatdoelen wil behalen heeft het bedrijfsleven nodig, want dat zijn (naast de energiecoöperaties) nou eenmaal de partijen die ontwikkelen. Omgekeerd hebben wij de overheid nodig, want wij hebben ook draagvlak nodig bij mensen. Dus wij hebben ook iets aan een overheid die snapt waar dit allemaal goed voor is en die ook uitlegt aan mensen en hen meeneemt.

Ik denk ook dat het OFL de ideale plek is voor mensen die goed begrijpen en beseffen dat je belangen bij elkaar moet brengen. Functies delen is uiteindelijk de enige oplossing, tenzij je zegt: ‘’Laat die energietransitie maar zitten!’’, maar gelukkig horen we dat zelden.

Bekijk de website van de NVDE

 'Maak kennis met' is een ledenrubriek van het OFL waarin we elke maand kennismaken met twee OFL-leden. Dit doen we met een viertal leuke vragen die uitnodigen tot diepgang.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving
Rijnstraat 8 | 2515 XP | Den Haag
Postbus 20901 | 2500 EX | Den Haag
E-mail: info@ofl.nl

OFL op Linkedin OFL op Youtube

OFL | Brengt samenwerking verder


Cookie-instellingen