Maak kennis met: Ieder(in)

10-01-2025
28 keer bekeken

Om de week een OFL-lid aan het woord. Maak kennis met onze leden middels een viertal prikkelende vragen.

Ieder(in) is dé koepelorganisatie voor mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Ieder(in) behartigt de belangen van meer dan twee miljoen mensen en maakt zich sterk voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen en niemand wordt uitgesloten.

Deze week spreken we Anneke van der Vlist, beleidsmedewerker Wonen, en Martin Boerjan, beleidsmedewerker Wonen en Leven, van Ieder(in).

Wat vindt Ieder(in) het allerbelangrijkste dat ze wil neerzetten voor de fysieke leefomgeving in de komende tien jaar?

Anneke van der Vlist, beleidsmedewerker wonen.
Anneke van der Vlist

Toegankelijkheid moet normaal worden, ontoegankelijkheid de uitzondering. Al bij het ontwerpen en het bouwen moet hier rekening mee gehouden worden: maak het voor iedereen (design for all). Hierbij is het ook van belang om de fysieke leefomgeving en het sociaal domein niet los te koppelen. Het goed regelen van toegankelijkheid in het fysieke domein maakt mensen zelfstandiger en verkleint het beroep op ondersteuning vanuit het sociaal domein.

Het kompas voor de werkzaamheden van Ieder(in) is het VN-Verdrag Handicap. Dit belangrijke mensenrechtenverdrag geeft mensen met een beperking of chronische aandoening recht op gelijke behandeling en gelijkwaardig meedoen. Of het nu gaat om toegankelijkheid, naar school kunnen gaan, passend wonen en werken, een toereikend inkomen, passende zorg, vervoer of vrije tijdsbesteding. Dus ook de fysieke leefomgeving dient toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking.

Het is dan ook onze missie binnen het OFL om ervoor te zorgen dat overheden en andere organisaties dit verdrag serieus nemen en zichtbare en merkbare vooruitgang boeken op het gebied van toegankelijkheid. Daarnaast moeten bij het uitvoeren van het verdrag te allen tijde ervaringsdeskundigen en hun vertegenwoordigers betrokken worden. Alleen met hun inbreng kunnen onder andere diensten, gebouwen, openbare ruimten en openbaar vervoer toegankelijk worden.

Heeft Ieder(in) ooit een eigen belang opzij moeten zetten voor het collectieve belang?

Martin Boerjan, beleidsmedewerker Wonen en Leven
Martin Boerjan

Het VN-verdrag gaat uit van geleidelijkheid. Dit is voor onze achterban een belangrijke tegemoetkoming. Deze geleidelijkheid is opgenomen omdat je van andere partijen niet kunt verwachten dat ze grote investeringen doen om de gehele fysieke leefomgeving in één keer direct toegankelijk te maken. Maar dit betekent wel dat mensen met een handicap langer geen toegang hebben tot bepaalde plekken of bepaalde faciliteiten niet kunnen gebruiken. Toegankelijkheid blijft dus iets van een lange adem.

Wat vormt op dit moment de grootste kans voor een goede samenwerking op jouw gebied van expertise?

De grootse kans zit hem in het feit dat je in het OFL aan de voorkant zit van beleidsvorming. Het is noodzaak dat toegankelijkheid van het begin af aan wordt meegenomen in plannen. Dit om dure oplossingen voor toegankelijkheid achteraf te voorkomen.

Wat is voor Ieder(in) de meerwaarde van het OFL?

Door deel te nemen aan het OFL kunnen we bij veel organisaties en overheden bewustwording creëren voor het VN-verdrag Handicap. Ook kunnen we hen wijzen op hun verplichtingen uit het verdrag. Het OFL is dus één van de stemmen van mensen met een beperking van waaruit we invloed kunnen uitoefenen op beleid en uitvoering.

Lees meer over Ieder(in) op hun website.

 'Maak kennis met' is een ledenrubriek van het OFL waarin we elke maand kennismaken met twee OFL-leden. Dit doen we met een viertal leuke vragen die uitnodigen tot diepgang.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving
Rijnstraat 8 | 2515 XP | Den Haag
Postbus 20901 | 2500 EX | Den Haag
E-mail: info@ofl.nl

OFL op Linkedin OFL op Youtube

OFL | Brengt samenwerking verder


Cookie-instellingen