NOC*NSF – een fusie van het Nederlands Olympisch Comité en de Nederlandse Sport Federatie – is een vereniging van sportbonden met een brede kijk op de ontwikkeling van sport in Nederland. NOC*NSF heeft de ambitie om van Nederland het sportiefste land ter wereld te maken.
Deze maand spreken we Eibert Jongsma van NOC*NSF.
Wat wil NOC*NSF de komende tien jaar bereiken voor de fysieke leefomgeving??
Eibert Jongsma
We hebben ruimte nodig om te sporten en bewegen. Sportscholen en fitnesscentra blijven doorgroeien en meer sporters trekken, maar de sterkste groei ligt in het sporten in de openbare ruimte. Deze ruimte voor sport zorgt niet alleen voor veel sportplezier en samen zijn: het heeft ook positieve effecten op de mentale en fysieke gezondheid, sociale cohesie en gemeenschapszin en op de leefbaarheid en attractiviteit van regio’s en wijken. Niet voor niets wordt de Social Return On Investment (SROI) van sport en bewegen in Nederland geschat op 2,76. De maatschappelijke opbrengsten zijn dus 2,76 keer zo hoog als de kosten ervan. Er is dus duidelijk sprake van maatschappelijke meerwaarde.
Heeft NOC*NSF ooit een eigen belang opzij moeten zetten voor het collectieve belang?
Elke maatschappelijke organisatie, zeker sport, moet zich zoveel mogelijk in het hart van de samenleving plaatsen. Dit betekent ook dat wij ons hard maken voor zaken die niet onze ‘core business’ zijn. Voor sport zijn dit zaken als inclusie, integratie en verduurzaming, maar ook biodiversiteit. Deze zaken kunnen schuren met de behoefte om te sporten in de natuur. We accepteren dat kwetsbare natuur minder toegankelijk is voor sporters, maar we koppelen daaraan wel de uitdaging om andere groene ruimte voor buitensporters te vinden. Onze stelling is niet ‘er zijn té veel sporters in de natuur in Nederland’, maar ‘er is te weinig natuur voor de sporters van Nederland’. Dus we willen graag met onder andere natuurorganisaties werken aan meer groene recreatie- en sportruimte.
Wat vormt op dit moment de grootste kans voor een goede samenwerking op jullie gebied van expertise?
In onze visie betekent ‘ruimte maken voor sport’ ook een kans om ruimte te bieden aan andere opgaven. Sportparken kunnen de nieuwe ‘common grounds’ voor een wijk worden. Sportparken waar meer gebeurt dan trainingen op dinsdag- en donderdagavond en wedstrijden op zaterdag, maar waar ruimte is voor urban sports, wandelmogelijkheden, ruimte voor waterberging en biodiversiteit. Sportgebouwen en sportvelden kunnen overdag ruimte bieden voor scholen, zorginstellingen en buurtverenigingen. Met de juiste aanpak kunnen sportlocaties ook een energie-hub in een wijk en gebied worden. En we kunnen sportplekken ook op andere plekken realiseren dan de traditionele sportparken en – hallen. Denk aan sportvelden op daken van gebouwen of boven wegen. De ruimte voor sport is goed te combineren met andere opgaven die we hebben in Nederland.
Wat is voor NOC*NSF de meerwaarde van het OFL?
Het is belangrijk dat we op tijd nadenken over de ruimte voor sport in de ruimtelijke planvorming. Sport moet geen sluitstuk zijn. Het is een volwaardig onderwerp in de ruimtelijke ordening. Daarom willen we graag met alle ‘ruimtevragers’ in gesprek zijn over de inrichting van de fysieke leefomgeving van Nederland. Samen komen we tot een gebalanceerde inrichting van Nederland.