Kinderboek ‘Groene voeten’ inspireert kinderen om duurzamer te leven

15-05-2018
287 keer bekeken {0} reacties

“Wat vinden jullie het belangrijkst als het gaat om duurzaamheid?” Die vraag stelt OIM-voorzitter Pieter-Jan Biesheuvel aan groep 7 leerlingen tijdens de boekpresentatie van Groene voeten; het kinderboek dat zich richt op duurzaamheid met allerlei concrete tips om groener te leven.


Schone lucht en elektrisch vervoer: dat vinden de kinderen van de WSV Amsterdam school erg belangrijk. Maar eigenlijk vinden ze alles relevant, als het gaat om een groene planeet.

Kinderen weten hoe belangrijk duurzaamheid is

Volgens prinses Laurentien, die het voorwoord van het boek heeft geschreven, is een doe- & denkboek voor kinderen over duurzaamheid dan ook precies wat nodig is: “Kinderen weten exact hoe belangrijk het is om goed voor de aarde te zorgen”, aldus de prinses. “Hoe meer ze erover te weten komen, hoe beter ze samen met hun ouders aan de slag kunnen gaan.” Prinses Laurentien is voorzitter van de Missing Chapter Foundation en is begaan met het streven naar een duurzame toekomst voor kinderen.

Praktische doe het zelf tips

Groene voeten is een boek over de aarde en het klimaat en maakt termen als permafrost, methaan, waterstof en duurzaamheid begrijpelijk voor kinderen. Het boek bevat wetenschappelijke uitleg en interviews en reportages met onderzoekers en kinderen. Ook staan er allerlei recepten en praktische doe het zelf tips in die kinderen (en hun ouders) helpen om hun voetafdruk op aarde te verkleinen. Voorbeelden van tips zijn het opvangen van regenwater om de planten water te geven en het gebruik van ledlampen in plaats van andere lampen. De auteur heeft het boek in vijf tenen opgesplitst: Aan tafel, Thuis, Op pad, Onze spullen en Hoe gaat het in de natuur.

 

 

Transitiegroepen

Het kinderboek is mede dankzij het OIM tot stand gekomen en met het boek is een idee uit de transitiegroepen werkelijkheid geworden. In 2017 is in de transitiegroepen namelijk gewerkt aan een boodschap voor het kabinet omtrent de vijf transities die die door De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur voor de fysieke leefomgeving geformuleerd zijn. Thijs van Spaandonk zat in de groepen Transformatie vastgoed en Energie en opperde het idee om niet alleen te focussen op de politiek maar ook een kinderboek te maken. Kinderen  zijn immers de toekomst, zo stelde hij. Toen duidelijk werd dat schrijfster en journaliste Lotte Stegeman reeds bezig was met een kinderboek over duurzaamheid, werd besloten de krachten te bundelen. Het OIM heeft inhoudelijke input gegeven voor het boek, bijvoorbeeld als het gaat om duurzaam omgaan met spullen. Daarnaast heeft het OIM een financiële bijdrage geleverd. Deze bijdrage is gebruikt voor een lesbrief naar basisscholen.

Korting voor OIM-deelnemers

Het boek kost 15,99 euro. Deelnemers aan de transitiegroepen krijgen een exemplaar van het boek thuisgestuurd. Voor andere OIM-deelnemers gelden de onderstaande kortingen:

  • Bij bestelling van 5 exemplaren: 25% korting
  • Bij bestelling van 8 exemplaren: 27,5% korting
  • Bij bestelling van 9 exemplaren: 30% korting
  • Bij bestelling van 10 – 49 exemplaren: 35% korting
  • Bij bestelling van 50 exemplaren of meer: 40% korting

U kunt de boeken bestellen via verkoop@lsamsterdam.nl. Vermeld in uw bericht het afleveradres, eventueel een apart factuuradres (geen postbusnummer) én vermeld dat u deelnemer bent van het OIM. De levertijd is circa drie dagen.

Bent u geen deelnemer van het OIM? Het boek is ook te verkrijgen bij de lokale boekhandel en bekende online winkels.

 

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving
Rijnstraat 8 | 2515 XP | Den Haag
Postbus 20901 | 2500 EX | Den Haag
E-mail: info@ofl.nl

Linkedin Youtube

OFL | Brengt samenwerking verder


Cookie-instellingen