De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft het OFL verzocht een verkenning te doen naar de inrichting van een nationale dialoog waar burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties samenwerken aan een gezonde leefomgeving.
Nationale dialoog
Om omwonenden, bedrijven en overheden dichter naar elkaar te brengen wordt een landelijk overleg onder het OFL voorgesteld met de werktitel ‘Leefomgeving en Industrie Dialoog’.
Actieagenda Industrie en Omwonenden
Dit verzoek aan het OFL staat beschreven in de Actieagenda Industrie en Omwonenden. Aanleiding voor deze actieagenda is het onderzoek ‘Industrie en Omwonenden’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) waarin wordt geconstateerd dat “het niet vanzelfsprekend is dat de gezondheid van omwonenden voldoende wordt beschermd gezien de wijze waarop het stelsel van vergunning, toezicht en handhaving (VTH) stelsel in de praktijk vorm krijgt.”
Doel OFL-verkenning
Het doel van de OFL-verkenning is te komen tot een voorstel voor een nationale dialoog waarin partijen dichter bij elkaar kunnen worden gebracht. Zorgpunten komen zo sneller op tafel en kennis kan structureel met elkaar worden uitgewisseld.
Belangrijkste bevindingen verkenning
Tijdens de verkenning is met meer dan 80 personen gesproken over de mogelijkheden voor de oprichting van een Nationale Dialoog. In die gesprekken is een aantal rode draden en aandachtspunten naar voren gekomen die hieronder worden toegelicht. Lees het gehele rapport (PDF, 159kB).
Eerst bouwen aan vertrouwen
Het OFL-secretariaat komt tot de conclusie dat een nationale dialoog meerwaarde kan bieden, onder de voorwaarde dat er voldoende ruimte wordt ingelast voor gezamenlijke vormgeving ervan met betrokken partijen. Uit de gesprekken blijkt dat er momenteel onvoldoende bereidheid onder de belanghebbenden is om deel te nemen aan een traditionele dialoog waarbij alle partijen tegelijkertijd en op gelijke manier deelnemen. Dit heeft onder meer te maken met de zeer verschillende rollen en posities van de partijen en met de onderlinge verstandhoudingen die in de afgelopen jaren zijn verslechterd.
Positie omwonenden
De gesprekken hebben duidelijk gemaakt dat het slagen van een nationale dialoog staat of valt met de zorgvuldigheid waarmee dat overleg tot stand komt en de ruimte die wordt geboden aan omwonenden om zelf invulling te geven aan het doel en de functie.
Gezamenlijke ontwikkeling
Uit ervaring met andere dialoogtafels weet het OFL dat voor het slagen van een dialoog eigenaarschap en vertrouwen van de betrokken partijen cruciaal is. Juist daarom faciliteert het OFL dat betrokken partijen met elkaar, in gezamenlijkheid en wederzijds vertrouwen, zorgvuldig naar een mogelijke invulling van een nationale dialoog toewerken. Er is nu een kans om constructief aan een zinvolle en effectieve dialoog te werken, mits de benodigde tijd en ruimte wordt geboden. Een voorstel voor de invulling volgt pas wanneer de beoogd deelnemers zich daarin kunnen vinden.
Ontwikkelfase
Onder leiding van een onafhankelijke OFL-voorzitter gaat het OFL-secretariaat tijdens de ontwikkelfase met betrokken partijen het nationale overleg vormgeven en daarbij spreken over onder meer:
- de afvaardiging en samenstelling van betrokken partijen;
- de wijze waarop bewoners op efficiënte en effectieve wijze kunnen deelnemen aan de dialoog;
- de meeste passende dialoogvormen;
- de agendapunten van het overleg;
- de wisselwerking tussen de verschillende groepen deelnemers;
- de aansluiting bij andere acties die worden geïnitieerd in relatie tot het OvV-rapport;
- de definitieve benaming van een overleg.
De ontwikkelfase start in september en duurt maximaal zes maanden.
Meer weten?
U kunt meer lezen over de aanpak van de verkenning in het startdocument (PDF, 293kB). Wilt u meer weten over de achtergrond van het verzoek? Dan kunt u meer informatie vinden in de Actieagenda Industrie en Omwonenden (paragraaf 1. Een goede buur, pagina 2) en de bijbehorende Kamerbrief. IenW neemt het initiatief voor dit overleg als reactie op de aanbevelingen in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) "Industrie en omwonenden" van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die hier na te lezen zijn.